Dalgıç Pompalar

Dalgıç pompa, çeşidi olarak İmalatını gerçekleştirdiğimiz 0.50 – 75 HP arası dalgıç pompa ve diğer ürünlerimizin tamamı TSE belgeli olup, dalgıç pompa parçaları olarakta kendi bünyemizde üretmekteyiz.

Dalgıç pompa parçaları ; drenaj kuyularında, dalgıç pompa; asansör çukurlarında, inşaat hafriyat alanlarının boşaltılmasında, az kirli ve bulanık suların atık su pompa tahliyesinde, foseptik çukurlarında, yedek parça katı atıklı fosseptik çukurlarında, parçalanarak tahliye edilmesi gerekli olan bazı nesnelerin tahliyesinde dalgıç pompa kullanılır. Ayrıca  bodrum su baskınların tahliyesinde kullanılan dalgıç su pompası, kanalizasyondan daha düşük seviyedeki yerlerden kanalizasyona su tahliyesinde drenaj pompalar, hijyenik gerektiren sıvıların tahliyesinde paslanmaz dalgıç pompalar, pompa yedek parçası gıda sektöründe paslanmaz pompalar, süs havuzlarında, şamandıralı dalgıç pompalar, şelalelerde, flatörlü dalgıç pompalar, endüstriyel tip akvaryumlarda, dalgıç pompa markaları,arasında Türkiye de ilk iki firma arasında olan sumak pompa, temiz su dalgıç pompalar ve drenaj dalgıç pompalar konusundada en çok imalatı yapan firmadır, küçük hidrofor sistemlerinde, karıştırarak tahliye edilmesi gerekli olan bazı sıvılarda, çamur suyu pompası, atık su pompası, kirli su dalgıç pompa, dalgıç pompa, parçalayıcı bıçaklı foseptik dalgıç su pompası, dalgıç pompa hidroforu,  sintine pompası, WC öğütücü pompa dahil daha birçok sektör ve alanda dalgıç pompalar kullanıma uygun olarak tasarlanıp sumak pompa olarak kendi bünyemizde dalgıç pompa ve dalgıç pompa parçası imalatı yapılmaktadır. 81 İlimizde yetkili servislerimizde orjinal dalgıç pompa parçaları, dalgıç pompa yedek parçaları ve 12 voltluk su pompası her daim stoklardan temin edilebilir.

Kullanım alanına uygun olan su pompası ve yedek parça seçmek için aşağıdaki resimli linklerden pompaların kullanım alanları ve teknik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Pompa Nedir ?

Pompa, ve pompa yedek parçaları başka bir kaynaktan aldığı mekanik enerjiyi dönüştürerek sıkıştırılamayan akışkanlara hidrolik enerji olarak veren bir makinadır. Pompa, bir tahrik motorundan alınan mekanik enerjiyi pompa gövdesi içinden geçen sıvıya aktarırlar. Genel olarak, pompalar sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırarak, bir yerden diğer bir yere nakil imkanını sağlar. Pompa, Soğutma sularının daimi devrinin sağlanması, bir otomobilde benzin basılması, yağ sevki ve radyatör suyunun devrettirilmesi, bir kalorifer tesisatının suyunun devridaim olması, bir buhar kazanına besleme suyu basılması, şehir ve kasabalarda akarsuyun ve içme suyunun temini gibi sıvıların ve büyük su kütlelerinin bir ortamdan diğer bir ortama nakli için kullanılan endüstrinin, sanayi ve zirai sektörün en büyük ihtiyaçlarından birisi pompalardır. Pompa başka bir kaynaktan aldığı mekanik enerjiyi dönüştürerek sıkıştırılamayan akışkanlara hidrolik enerji olarak veren bir makinadır.

Dalgıç Pompa Nedir?

Dalgıç pompa,  tamamen su içerisinde  çalışabilecek şekilde tasarlanmış , motor gövdesine su sızmasına engel olacak şekilde yapısal dizayn edilmiş  bir çeşit su pompasıdır. Kanalizasyon, drenaj , foseptik  pompalar olarak da bilinirler. Dalgıç pompa yeraltı sularının çıkarılması gerektiğinde veya atık suların , birikinti suların tahliyesinde kullanılır. Su ile temas halinde olmasına rağmen sağlam ve uzun ömürlü pompa çeşitlerindendir. Binalarda, araba yıkama istasyonlarında kuyu suyu kullanımı için uygundur. Pompa, bahçe ve tarım alanlarının sulanmasında da kullanılır. Dalgıç pompalar aynı zamanda petrol endüstrisinde ilk kez kullanılan kuyu pompalarının da bir çeşididir. Dalgıç pompa parçaları genellikle su temini, sulama ve sprinkler sistemleri, yer altı sularının seviyesinin kontrolü ve ısı pompası uygulamalarındaki temiz veya az kirli suların basınçlandırılmasında kullanılmaktadır. Süs havuzları ve fıskiyeler de bu pompaların kullanılabildiği alanlardır.

Dalgıç Pompalarda, motor pompa gövdesine bitişik olarak monte edilir. Bu bağlantı yerleri hava ve su geçirmeyecek şekilde izole edilerek sızdırmazlık sağlanmıştır. Herhangi bir dış etkene maruz kalmadan çalışmaları dalgıç pompaların avantajıdır. Mekanik salmastra sistemleriyle akışkanın motor kısmına pompalanması engellenir. Pompa direkt boru, flexible boru veya tesisata bağlı olabilir. Bir çok tipi bulunan dalgıç pompaların tek kademeli olanları; drenaj, kanalizasyon, genel endüstri ve çamur basmakta kullanılır. Derin sondajlarda ve kuyularda su çıkarmakta alışılmış olan tipler çok kademeli dalgıç pompalardır.

 Tamamen akışkan içerisinde çalıştıklarından, gürültü ve titreşime neden olmazla ayrıca sessiz çalışan su pompası ve su pompası parçaları çeşitlerimizde mevcuttur. Ayrıca pompa ve motorun kullanıcı tarafından müdahale edilemeyecek şartlarda bulunması nedeniyle kullanıcı hatalardan kaynaklanabilecek arızalar oldukça azdır.

Dalgıç Pompa Çeşitleri Nelerdir?

Dalgıç Pompalar ; Temiz Su Dalgıç Pompası, Çamur suyu Pompası, Atık Su Dalgıç Pompalar, Atık Su Pompası, Dalgıç Su Pompası, Kirli Su Dalgıç Pompalar , Drenaj Dalgıç Pompalar , Foseptik Dalgıç Pompalar , Bıçaklı & Parçalayıcı Dalgıç Pompalar , Vortex ( Açık ) Çarklı Dalgıç Pompalar ,Sintine Pompalar , Termoplastik Tanklı Foseptik Dalgıç Pompalar, Wc Öğütücü Pompalar, Elektromanyetik Dalgıç Pompalar , 4” – 5” Derin Kuyu Dalgıç Pompalar ve pompa parçaları gibi birçok çeşidi bulunmaktadır .

Temiz Su Dalgıç Pompası

Temiz Su Pompası genellikle termoplastik gövdeli ,  şamandıralı olup  otomatik çalışacak şekilde tasarlanmıştır , Süs havuzu , Bina asansör boşluğu , temiz su tahliyesi , birikinti su tahliyesinde kullanılmaktadır. Partikül geçirgenliği 3 mm olması nedeni ile kirli sularda kullanılamamaktadır.

Kirli Su Dalgıç Pompalar

Kirli Su Pompası genellikle paslanmaz , döküm gövdeli tasarlanmaktadır , şamandıralı olup  otomatik çalışacak şekilde tasarlanmıştır . Yüksek irtifalara kadar su temin edebilen modeller mevcuttur . Genellikle kapalı çark olarak tasarlandığı için partikül geçirgenliği azdır . Bu modeller hem monafaze hem trifaze üretilebilmektedir.

Drenaj Dalgıç Pompalar

Drenaj Su Pompası genellikle paslanmaz , döküm gövdeli ve plastik dalgıç pompa olarak tasarlanmaktadır , şamandıralı olup  otomatik çalışacak şekilde tasarlanmıştır . Açık çark tasarımı sayesinde pis , atık sularda çalışabilirler .Genellike şantiye , kanalizasyon , yağmur birikinti suları  tahliyesinde kullanılır . Yüksek debilerde su tahliyesi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu modeller hem monafaze hem trifaze üretilebilmektedir.

Foseptik Dalgıç Pompalar

Foseptik Su Pompası genellikle döküm gövdeli tasarlanmaktadır ve genellikle yüksek güçlerde üretildiklerinden trifaze elektrik ile çalışırlar dolayısı ile kumanda panosu ile otomatik kontrol edilirler. Bu tip pompalar genellikle endüstriyel tesislerde , arıtma tesislerinde , yüksek debi gerektiren proseslerde , kanalizasyon altyapılarında , apartman logarlarında , besi çiftliklerinde kullanılmaktadır. Katı partikül geçirgenliği yüksektir , 50 mm çapına kadar olan parçaları sorunsuz tahliye edebilir.

Bıçaklı & Parçalayıcı Bıçaklı Dalgıç Pompalar

Bıçaklı Su Pompası genellikle paslanmaz , döküm gövdeli tasarlanmaktadır , şamandıralı olup  otomatik çalışacak şekilde tasarlanmıştır . Bünyesindeki bıçak sayesinde su içerisindeki lifli ve çok katı olmayan partikülleri parçalayarak sorunsuz tahliye edebilmektedir. Genellikle evsel atıkların tahliyesinde , yaşam alanlarının kanalizasyon sistemlerinde , arıtma tesislerinde kullanılmaktadır. Bu modeller hem monafaze hem trifaze üretilebilmektedir.

Vortex ( Açık ) Çarklı Dalgıç Pompalar

Vortex Çarklı Dalgıç Pompalar genellikle döküm gövdeli tasarlanmaktadır ve genellikle yüksek güçlerde üretildiklerinden trifaze elektrik ile çalışırlar dolayısı ile kumanda panosu ile otomatik kontrol edilirler. Açık Çarklı Su Pompası genellikle endüstriyel tesislerde , arıtma tesislerinde , yüksek debi gerektiren proseslerde , kanalizasyon altyapılarında , apartman logarlarında , besi çiftliklerinde kullanılmaktadır. Diğer pompaların aksine Katı partikül geçirgenliği sayesinde bez , çuval parçası gibi 50 mm çapına kadar olan lifli  parçaları sorunsuz tahliye edebilir.

 4” – 5” Derin Kuyu Dalgıç Pompalar

Derin Kuyu Su Pompası çok kademeli olup genellikle , sondaj ve derin keson kuyulardan temiz su temini için kullanılır . Kuyunun çapına göre boyutları değişmektedir , 2 1/2 inçten 30 inç’e kadar olan kuyularda kullanılmak üzere kuyu iç çapına girecek şekilde tasarlanabilmektedir. Yağ soğutmalı motorlar sayesinde uzun süre kullanım sağlanır . Genellikle Kontrol panosuna bağlantılı çalışır , sondaj kuyularında flatör çalışması mümkün olmadığından genellikle elektrot vasıtası ile pompanın kuru çalışması önlenir. Derin Kuyu Dalgıç pompa seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır. Pompanın ne amaçla kullanılacağı, kullanılacak kuyunun derinliği, tahliyesi sağlanacak sıvının türü, sıvıda bulunan maksimum partikül boyutları, suyun debisi belirleyici faktörler arasında öncellikle değerlendirilmesi gereken kriterlerdir.

Elektromanyetik Dalgıç Pompalar

Elektromanyetik Dalgıç Pompalar diğer pompalardaki gibi dönen bir motorla su basmamaktadır . Genellikle titreşimli dalgıç pompa olarak da bilinen bu pompalar tamamen mıknatıslanma özelliği ile suyu ittirerek tahliye eder . Yapısı gereği sabit bir trafonun karşısında hareketli bir magnet malzemeye sabitlenmiş kauçuk kaplı bir plakanın alternatif gerilimin sinüzoidal frekans dalgalanmasında oluşan mıknatasılanma hareketiyle suyu sıkıştırarak pompanın çıkış ağzına ittirmesi ile çalışır. Diğer pompaların aksine uzun süre kullanıma uygun değillerdir ,  pompa suyu sıkıştırma mantığı ile çalıştığı için 60 metre mesafeye kadar su tahliyesi yapabilmektedirler. Tamamen temiz partikül içermeyen sularda çalışmak üzere tasarlanmıştır.

 Sintine Pompalar

Sintine, geminin en alt kısmında yer alan bölüme verilen isimdir. Gemilerden sızan sular ya da yağ gibi atıklar bu bölgede toplanır. Sintine pompası; gemi, balıkçı teknesi, yat gibi deniz araçlarında toplanan su ve yağların tahliye edilmesi için kullanılan bir pompa çeşididir. Sintine sistemi, gemi bünyesindeki sintine devreleri ve kuyularında toplanan suyu zararsız hâle getirildikten sonra denize tekne dışına veya pis su tanklarına veren sistemdir. Üretim gamımızdaki sintine pompalar DC 12  Volt ile çalışmaktadırlar , oldukça pratik kullanışlıdırlar. Sintine Pompa özellikle denizcilik sektöründe, teknelerde, yatlarda ve balıkçı teknelerindeki motor dairesinde biriken max. 6 m yüksekliğe kadar suyun tahliyesinde kullanıma uygundur. Ayrıca 12 V akü elektriği ile otomobil çakmak aparatından enerji alımı sayesinde kamplarda, piknikte ve yine elektrik olmadığı zamanlarda bina, bodrum ve kapalı otoparklardaki biriken suların tahliyesine uygundur.

Termoplastik Tanklı Foseptik Dalgıç Pompalar

Kabinli (depolu) foseptik pompa sistemleri olarak  bilinen Termoplastik Tanklı Foseptik Dalgıç Pompalar tamamen izole bir kabin içinde çalışan pompa , bağlı olduğu sistemdeki atık suları toplar ve bünyesindeki parçalayıcı bıçaklı dalgıç pompa vasıtasıyla suyu ana kanalizasyona tahliye eder. Pompa termoplastik tankın içerisinde bulunan fosseptik tip armut flatörden gelen komutla çalışmaya başlar ve su tahliyesinden sonra otomatik olarak stop eder. Binalarda ana kottan daha düşük seviyede kalan alanlarda , drenaj suyu çukurlarında, benzin istasyonlarında, araç yıkama servislerinde, kapalı garajlarda, tekne ve marinalardaki pis suyu depolamada, kazan ve makina dairelerinde, kamu kuruluşlarında, okullarda, üniversitelerde, kampüslerde, hastanelerde, kabinli su tahliye pompası, belediyelerde, toplu konutlarda, fabrikalarda, otellerde, şantiyelerde, tatil beldelerinde, personel konaklama konteynerlerında, market depolarında, sonradan yapılan wc, lavabo, duş ve yemekhanelerde atık suların şehir kanalizasyon şebekesine aktarılmasını sağlar.

Wc Öğütücü Pompalar

Klozet arkası pompası olarak da bilinen WC Öğütücü Pompalar gidere uzak yerlere tuvalet kurma, atık suyu tahliye etmek için yeterli eğimin olmadığı durumlarda kullanılır. Genellikle küçük bir haznesi vardır ve atık su seviyesi yükseldiğinde otomatik algılayarak devreye girer. İçerisinde bulunan bıçaklı pompa sayesinde atığı öğüterek sıvı hale getirir ve bir boru ile en yakın gidere tahliye eder.

Tuvalet Pompası şehir kanalizasyonundan ve foseptik kuyusundan daha düşük kotlardaki evlerin mutfaklarında, tuvaletlerinde ve banyolarındaki genel tesisat giderinin bağlanmasıyla bıçaklı öğütücülü mini foseptik dalgıç pompa sistemi sayesinde partikülleri öğütüp max. 9 m yüksekliğe kadar olan kanalizasyon ve foseptik çukuruna su tahliye etmek için ideal bir tuvalet pompası olarak kullanıma uygundur.

Dalgıç Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Pompanın kuyuya montajından önce, hem kuyunun, hem de pompanın kullanım amacına uygun olduğundan emin olunmalıdır. Kuyu debisinin kullanıcının ihtiyacını karşılamaya yeterli olduğu kontrol edilmeli, monte edilecek pompanın debi ve basma yüksekliğinin amaca uygun olduğu görülmelidir.

Kuyunun kum temizliği yapılmış olmalı, akışkan içerisindeki kum, tortu vb. partikül miktarının pompanın işletme limitlerini aşmadığından emin olunmalıdır.Pompa asla kuyunun dibine kadar indirilmemeli, motorun alt noktası kuyu dibinden asgari 2 m daha yukarıda olacak şekilde monte edilmelidir.

Dalgıç pompasının kurulumunu ve montajını yaparken muhakkak yanından çıkan tanıtma ve kullanma kılavuzu okuyunuz ayrıca dalgıç pompası montajı videomuzu ve kurulum şemasını inceliyebilirsiniz.

Dalgıç pompa, sıcaklığı en fazla 30 C ’a kadar olan akışkanlar ile kullanım için geliştirilmiştir. Akışkan sıcaklığının daha yüksek olduğu durumlarda özel olarak üretilmiş dalgıç pompa ve motorlarının kullanımı gerekmektedir.Dalgıç pompalar, içerisinde hava veya gaz bulunmayan, temiz sular ile kullanım için dizayn edilmiştir.

Dalgıç motorun yeterli soğutulabilmesi için, motor çevresinde yeterli akışkan akışının sağlandığından emin olunmalıdır. Keson kuyular, su depoları veya havuzlar gibi geniş hacimli ortamlarda kullanılacak dalgıç pompalar muhakkak soğutma gömleği ile kullanılmalıdır.

Kuyu içerisindeki pompa hakkında mümkün olabilecek her türlü bilginin, izleme ve kontrol amacıyla, kullanılmasına çalışılmalıdır. Pompa, elektrik motoru ve sistemin durumu hakkında bilgi edinmek üzere kullanılabilecek kuyu çıkış ağzındaki manometre, özellikle büyük güçlerdeki dalgıç motorlarına ait elektrik kontrol panosu, üzerindeki her fazın akım ve voltajlarını izlemeye yarayan voltmetre ve ampermetre gibi cihazların nasıl faydalı olarak kullanılabileceği ve kurulum şemasına inceliyebilir sorun ile karşılaşıldığında kullanıcı personele bilgi verilmelidir.

Elektrik kontrol panolarının elektrik şebekesinden kaynaklanabilecek, yüksek veya düşük voltaj, fazlar arasında voltaj dengesizliği vb. sorunlarda dalgıç motorun korunmasını sağlayabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Ayrıca elektrik motorunun aşırı akımdan korunmasında kullanılan sistemin ayarlarının çevre sıcaklığından etkilenmeyecek tipte olması son derece önemlidir.

Elektrik kontrol panosundaki aşırı akım koruması sistemin ayarı, monofaze veya direkt kalkışlı sistemlerde asla motor etiketinde belirtilen nominal akım değerinden daha yüksek bir değere ayarlanmalıdır. Emniyet açısından etiketteki nominal akımın %90’ına ayarlanması tavsiye edilir. Yıldız – üçgen kalkışlı sistemlerde motor termik koruması etikette belirtilen nominal akımın %57’sinden daha yüksek bir değere ayarlanmamalıdır. Pompa nedir, sorusuna cevap olacak şekilde emniyetli bir değer olarak etiket ayarlanmalıdır. Emniyetli bir değer olarak etiket akımının yarısına ayarlanması tavsiye edilir.

Pompanın susuz kalarak hasar görmemesi amacıyla işletmeye alma işlemi esnasında kuru çalışmaya karşı koruma sisteminin çalışır durumda olduğu muhakkak kontrol edilmeli, elektrik kontrol panosu içerisinden seviye elektrotunun hassasiyeti ayarları yapılmalıdır.

Dalgıç motorunun şalt sayısının sınırlandırılması bir zorunluluktur. Kuru çalışmaya karşı korumanın bir veya iki elektrot ile sağlandığı sistemlerde, su seviyesi normal duruma geldikten sonra motorun hemen çalıştırılmayıp, minimum 5 dakikalık bir gecikme süresinden sonra çalışmaya başlatılmalıdır. Dalgıç pompalar kullanılarak gerçekleştirilen hidrofor uygulamalarında, basınç şalterinin alt ve üst basınç ayarlarının, şalt sayısını istenilen seviyede tutacak şekilde gerçekleştirilmesi ve kapalı genleşme deposunun uygun hacimde olduğunun kontrol edilmesi, olası hasarların önüne geçecektir.

Pompa / Dalgıç Pompa / Seçimi / Seçimi Nasıl Yapılır / Montajı / Firma / Üreticileri / İmalatçıları / Firmaları / Kumanda Panosu / Kurulumu / Pompa / Pompası / Pompalar / Sumak Pompa / Dalgıç Pompa Seçim Programı /

Devamını Oku