Genleşme Tankları

Genleşme tankı, şehir şebekesi basıncının yetmediği ortamlarda kullanılan hidrofor sistemlerinde ve kapalı sistem ısıtma tesisatlarında ısınıp genleşen tesisat suyunun yüksek basınca neden olup tesisata zarar vermesini önlemek amacıyla genleşme tankı, olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca binalara basınçlı su temini görevini yapan hidroforlarda pompanın sık devreye girip çıkmasını önlemek için de hidrofor tankı olarak kullanılmaktadır. Hidrofor sistemlerinde, hidrofor basınç şalteri ayarı ile pompanın devreye girişi kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlanmakta ve doğru hidrofor hesabı ile pompanın verimli olarak uzun ömürlü çalışması sağlanmaktadır. 

Genleşme tankı, ısıtma devresi aktif olunca suyun ısınması ile birlikte genleşen su hacmi hidrofor tankına toplanmakta, daha sonra ısı düştüğünde bu su tekrar tesisata dönmekte ve basınç şalteri bar ayarı ile tesisatın basıncı dengelenmektedir. Genleşme tankı, sonucu ortaya çıkan fazla basıncın mevcut sistemi ters yönde etkilemesini engelleyen ve sigorta görevi gören hidrofor tankı içinde havayla doldurulmuş esnemeye uygun balon olan hidrofor membranı bulunmaktadır.

Devamını Oku

GENLEŞME TANKLARI

 Genleşme Tankları başka bir adıyla genleşme depoları tesisat sistemlerindeki basınç kontrolünü ve su desteğini sağlayan tesisat ekipmanıdır. Denge tankı olarak da adlandırılır ve günümüzde 1 litreden , 2000 litre kapasiteye kadar 10 bar ( 10 atü ) ve 16 bar ( 16 atü ) basınç sınıflarında üretilebilmektedirler. Genleşme tankı veya denge tankı düşük su tüketim taleplerinde hidroforun çok sık devreye girmesini engelleyerek sistem basıncının belirli sınırlar içerisinde stabil kalmasını sağlar. Genleşme tankında bir membran tarafından birbirinden ayrılmış su ve gaz (hava) bölmeleri vardır. Bu sayede gazın suda erimesinin önüne geçilir. Bu membran farklı malzemelerden üretilebilmektedir , bunlar Butil veya EPDM’den yapılır ve İstek üzerine, Doğal Kauçuk veya NBR’de yapılır.EPDM kauçuk, birçok uygulamada kullanılan bir sentetik kauçuk türüdür. EPDM kauçuklarının imalatında kullanılan dienler etiliden norbornen, disiklopentadien ve vinil norbornendir. Su tarafı tesisat sistemine bağlıdır, gaz ise belli bir ön basınçla tanka doldurulmuştur. Basıncı tankta su yokken ayarlanmış gaz yastığı, sistemdeki su basıncını dengeler.

Genleşme Tankında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hidrofor Tank Membranlarının, özellikle de içme suyunda kullanılanların hijyenik olması, suda koku yapmaması ve bakteri üretmemesi gerekir.

Hidrofor Genleşme tankının içerisinde muhakkak hidrofor alt basıncının %10 altında hava basıncı olmalıdır yani 4 bar ( 4 atü ) alt basınca sahip bir hidroforun genleşme tankında 3.6 bar ( 3.6 atü )hava basıncı olmalıdır.

Hidrofor genleşme tankına hava dolumu yapılırken muhakkak tankın içerisinde bulunan su boşaltılmalıdır , aksi halde tankın içerisindeki su basıncı sizi yanıltır.

Genleşme Tank Membranları, EPDM malzemeden üretilmeli, büyük bir esneme kabiliyetine sahip olmalı ve uzun yıllar bu elastikiyetini koruyabilmelidir.

Genleşme Tankı kalorifer tesisatında çalışacak tanklarda kullanılan Membranlar en az 100 ˚C sıcaklığa dayanmalıdır.

Genleşme tankındaki membranların her altı ayda bir mutlaka eksilen havasının takviyesi gerekir. Tıpkı araba lastikleri gibi membranlı tanklarında ön hava basınçları, zamanla ayarlanan değerden aşağıya doğru düşer. Bu nedenle membranlı tankların, ayarlanan ön hava basınçları her altı ayda bir mutlaka kontrol edilmelidir.

Genleşme Tankı Nerelerde Kullanılır?

  • Su sistemleri.
  • Yıkama sistemleri.
  • Basınç sistemleri.
  • Sulama pompaları
  • Güneş ve basınç tutma sistemleri.
  • Soğutma sistemleri (büzüşme tankı)
  • Sıcak su sistemleri gibi ısıtma sistemlerinde genleşme tankı kullanımına rastlarız.

Genleşme tankının çalışma prensibini anlamak aslında son derece kolay. Su, ısındığı zaman genleşir ve genleşen su, içinde bulunduğu kapalı ısıtma sistemlerindeki basınca etki eder. Bu sistemlerdeki basıncın artmasına sebebiyet verir. Zaman geçtikçe bu basınç daha çok artar ve birtakım dalgalanmalar meydana gelir. Bu dalgalanmalar ise sistemi riske atmaya ve sisteme zarar vermeye başlar. İşte bu basıncı ve olası tehlikeleri engellemek genleşme tankının görevidir. Yani genleşme tankı artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasında bir anlamda arabulucuk görevi üstlenir. Artan ısının kontrol altına alınmasını sağlayan genleşme tankı; sistemdeki basıncı düşürür, dengeler ve sistemin istenilen performansta çalışabilmesine imkân sağlar. Genleşme tankı ne işe yarar sorusuna genel olarak bu yanıtları vermek de yanlış olmayacaktır. Sistemdeki basıncı eşitleyen genleşme tankları günümüzde her kazan dairesinde bulunur.

Genleşme tankının çalışma prensibini kısaca özetlemek gerekirse; sıcak su ısıtma sistemine girerken sistemdeki basınç seviyesi artar. Bu basınç arttıkça genleşme deposunda bulunan diyafram aşağı itilir. Bu sayede tanktaki hava sıkışır ve fazla suyun girmesi için alan sağlanmış olur. Sistemdeki fazla basınç azalır ve dolayısıyla da boruların hasar görmesi engellenir.

Genleşme Tankı Çeşitleri

Açık ve kapalı olmak üzere 2 çeşit genleşme tankı bulunur:

Açık Genleşme Tankı

Atmosfere açık şekilde çalışan açık genleşme tankları, atmosferdeki basınç oranına göre tesisatın bu basıncın üstüne çıkmasını engeller. Böylece sistemi koruma altına alır.

Kapalı Genleşme Tankı

 Kapalı genleşme tankı, açık genleşme tankının yerleştirilemeyeceği ve daha büyük kapasitelerde çalışan sistemlerde tercih edilir. Monometre ve emniyet ventili ile birlikte çalışan kapalı genleşme tanklarının ısıtma sisteminin dönüş hattına monte edilmesi gerekir.

Genleşme Tankı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğru bir genleşme tankı seçimi yapabilmek için şunlara dikkat etmeyi unutmayın:

  • Kapasite (litre cinsinden)
  • Kullanılacak yerin yüksekliği
  • Basınç dayanımı
  • Genleşme tankı ile birlikte çalışacak olan yardımcı ekipmanlar
  • Genleşme tankı fiyatı (Genleşme tankı fiyatları kapasite, kullanılacak yerin yüksekliği, basınç dayanımı ve tankın yatık genleşme tankı ya da dik genleşme tankı olması durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.)

Pompa / Genleşme / Tankı / Hidrofor / Pompası / Pompalar / 

Devamını Oku