Hidrofor Nedir? Hidrofor Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır? 

1. Hidrofor Nedir?

Hidrofor Nedir? Hidrofor su basınçlarını arttırma sisteminde kullanılmak amacıyla üretilmiş elektrik ile çalışan pompalardır.

Hidrofor üreticisi olarak  hidrofor parçaları her aşamasında tüm ürünler tek tek teste tabi tutularak sevkiyata hazır hale getirilmektedir.Türkiye’de tek yerli  komple paslanmaz hidrofor imalatçısı olarak sahip olduğumuz ürünlerimiz oldukça sessiz çalışan hidrofor  olmanın yanı sıra paslanmaz hidrofor  özeliği ile daha uzun ömürlüdür.

2. Hidrofor Ne İşe Yarar?  Ne İçin Kullanılır? 

Hidroforlar yüksek basınç yardımıyla, belirli bir su haznesinden emiş yaptıkları suyu uzak noktalara ulaştırırlar. Hidroforlara bağlantılı genleşme tankları sayesinde hali hazırda basınçlı su bekletirler.

Elektrik panoları, hidrofor açısından hem yüksek koruma hem de sıralı çalıştırma amacıyla kolaylık sağlamaktadır. Belirli dönemlerde uygulanması önerilen bakım hidroforun kullanım ömrü için oldukça önemlidir.

Hidrofor tankı hava ayarları 3 ayda bir kontrol edilmelidir. İçindeki hava boşalabilir. Hidrofor tesisat montajı-hidrofor montaj ederken hidroforun sabit duracağı yeri belirleriz. Hidrofor depodan mümkünse uzak olmamalıdır.

Hidroforun etrafında servisin rahat çalışacak kadar alan olmalıdır. Hidrofor Ne İşe Yarar Hidroforun özellikle emiş boru çapı değiştirilmez. Tesisat aynı çapta olmalıdır.

Kademeli tipteki hidroforların, susuz çalıştırılmaması hususuna özen gösterilmelidir. Bu sebeple su seviye şalteri su deposuna takılmalı ve su seviyesi hidroforun emiş hizasına yakın bir seviyede durdurulmalıdır.

Hidrofor tankları ,mevcut bulundurdukları membranlar sayesinde hava basıncı yaparak suyun hızlanmasını sağlarlar. Bununla beraber hazırda basınçlı su tutarlar, membranın patlak olması durumunda ise hidrofor sık aralıklarla devreye girip çıkacaktır.

Hidrofor seçiminde, kullanım alanları bilgisi, ne için kullanıldığı ve ne işe yarar , hidrofor nasıl çalışır gibi  teknik bilgiye sahip uzman kişilerden destek alınmalıdır. Hidrofor pompa seçimi konusunda, kat ve daire sayıları, kullanılacak su deposu ve özellikleri oldukça fazla önem arz etmektedir.

Hidrofor Nedir Hidrofor Ne işe yarar Hidrofor nasıl Çalışır

NEREDE KULLANILIR ?

Ayrıca, hidrofor basınç şalteri ayarı ile pompanın devreye girişi kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlanmakta ve doğru hidrofor hesabı ile pompanın verimli olarak uzun ömürlü çalışması sağlanmaktadır.Arzu edilen basınçta sürekli ve konforlu su sağlamak için hidrofor hesabı yapılmalı ve pompa tipine uygun olarak hidrofor pompası ve hidrofor basınç tankı seçimi gerçekleştirilmelidir. Hidrofor sistemleri az katlı ve çok katlı binalar, villalar, siteler, okullar, apartmanlar, iş merkezleri, oteller ve sosyal tesislerde şebeke suyu veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılmaktadır.

HİDROFOR SEÇİMİ NASIL YAPILIR ?

Hidrofor çeşitli ürünlerin birleştirilmesiyle meydana gelir.

  • Pompa (tonaj ve basma yüksekliklerine uygun bir pompa seçilmelidir)
  • Genleşme Tankı (Denge tankı pompa kapasitesine göre seçilmelidir. Ne kadar büyük seçilirse o kadar hidroforunuz az devreye girip çıkar, bu da hidroforunuzun ömrünü uzatır.)
  • Basınç Şalteri (Hidroforun start stop kumandası)
  • Manometre (Hidroforun ne kadar basınçla çalıştığını gösterir)
  • Bes Yollu Vana ( Hidroforun elektromekanik aygıtlarını birleştiren aynı zamanda su çıkışıdır)
  • Fleks (Alttan kureli hidroforlarda, düşey milli hidroforlarda denge tankına montaj elemanıdır)

Doğru yerde Doğru hidroforu kullanmak hem konforunuzu arttırır, hem de ileri de karşılaşılabileceğiniz sorunları azaltır. Hidrofor seçimi yapmadan önce hidrofor pompasının kapasitesi belirlenmelidir.

    • Debi ne olmalı? (Q)
    • Basma yüksekliği ne olmalı?(H)

Sonrasında ise Hidrofor tipinin belirlenmesi gerekmektedir.

  • Hidrofor emiş yapacak mı? Yapacaksa kaç metre derinlikten emiş yapacak?
  • Kullanılacak suyun özellikleri nedir?
  • Hidroforun kullanılacağı yerdeki elektrik şebekesinin özellikleri nelerdir. Elektrik şebeke voltajı Monofaze 220 V mu yoksa Trifaze 380 V. mu?
  • Hidroforun montaj yapılacağı mekanın genişliği ne kadar, ayrıca nem ve sıcaklık durumu nedir?
  • Hidroforun gürültü seviyesi ne olacak?

Hidroforumuzu seçmeden önce bu konuları netleştirmek gerekmektedir.

Hidrofor Seçim Örneği:

10 katlı, 40 daireden oluşan bir konut için hidrofor seçimi;

Debi için,

Q = 40 daire x 4 kişi x 150 litre/gün/kişi x 0,35 = 8.400 lt / saat = 8,4 m3/saat

(Dairede yaşayan kişi sayısı 4 olarak kabul edildi.)

Kişisel günlük tüketim Tablo-2’den 150 litre/gün/kişi olarak belirlendi.

Eş Kullanım Faktörü: 40 daire için Tablo-1’den 0,35 olarak belirlendi.

Örnek alt basınç hesabı:

Hidroforun çalışma basınç aralığı diye isimlendirilen (H üst –Halt) basınç farkı esas itibariyle mümkün olduğunca küçük olmalı ve hidroforun sabit bir basınç vermesi amaçlanmalıdır. Bu değer büyüdükçe tesisattaki basınç dalgalanması artmakta ve kullanım konforu azalmaktadır. Bu nedenle (H üst –Halt) çalışma aralığı olarak 1,5 -2 barlık bir fark genelde yeterli bir fark olarak değerlendirilmekte ve uygulanmaya çalışmaktadır. Bu fark 2,5 barı geçmemelidir.

Bina yüksekliği  = 40m

Minimum akış basıncı = 15m

Tesisattaki toplam kayıp  = 7,5m

Su sayacı kaybı = 7,5m

Filtre ve diğer kayıplar  = 0 m  Giriş basıncı = 0 m  şeklinde eski bir apartman için seçilecek hidroforun alt basınç değerini hesaplayalım.

Halt = DPe + Pmin fl + S (l x R + DpF) + DPwm + DPap – SPLN Halt = 40 + 15 + 7,5 + 7,5 + 0 – 0

Halt = 70 mSS çıkar.