Hidrofor / Su / Pompası / Motoru / Dalgıç / Tehlikeleri / Topraklama / Önemi /Elektrik /

Topraklama, cihazlar ile toprak arasında iletken bir bağlantı kurarak, cihazlarda meydana gelebilecek yalıtım arızaları gibi nedenlerde cihaz gövdesinin toprakla irtibatlanmasıdır. Bu şekilde makinede hata akımı oluştuğunda insanlar için herhangi bir problem ortaya çıkmaz zira hata akımı toprağa doğru akar bu yüzden elektrikte topraklama çok önemlidir. Eğer herhangi bir topraklama mevcut değil ise, bu cihaza dokunan insan üzerinden hata akımları akacağından, bu akımın seviyesine bağlı olarak ölüm olayları meydana gelebilir. Bu nedenle topraklama sayesinde, kaçak akımlar güvenli bir şekilde toprağa yönelir ve eğer otomatik bir açma sistemi (kaçak akım rölesi vb.) ile irtibatlanır ise, elektrik enerjisi güvenli bir şekilde kesilir. Bu nedenle doğru bir topraklama insanların hayatını koruma anlamında önemli olduğu gibi, cihazların ve yatırımların korunması anlamında hayati önem taşır.

Elektrikte Topraklamanın amacı; Elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı gövdelerinin bir iletkenle toprağa gömülü vaziyetteki topraklama sistemi sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımlar ve statik elektrik toprağa akacaktır böylece canlıların can güvenliğini sağlanacak ve cihazların zarar görmesini önleyecektir.

Su pompalarında topraklamanın önemini açıklayacak olursak su pompasında herhangi bir  hata akımı oluşması durumunda suya temas eden elektrik akımı çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden su pompaları iyi topraklanmalı ve su pompasının elektrik enerjisi muhakkak kaçak akım korumalı bir sigortadan yapılmalıdır.

Hidrofor  topraklamanın önemini açıklayacak olursak hidroforu oluşturan su pompası ve pompa kontrol ekipmanlarda  herhangi bir  hata akımı oluşması durumunda suya temas eden elektrik akımı çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden özellikle apartmanlar gibi insanların yoğun yaşadığı yapılarda kullanılan hidrofor pompa iyi topraklanmalı ve hidroforun elektrik enerjisi muhakkak kaçak akım korumalı bir sigortadan yapılmalıdır.

Dalgıç pompalarında topraklamanın önemini açıklayacak olursak dalgıç pompasında herhangi bir  hata akımı oluşması durumunda suya temas eden elektrik akımı çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden sulama gibi insanların suya temas ettiği dalgıç pompaları iyi topraklanmalı ve dalgıç pompasının elektrik enerjisi muhakkak kaçak akım korumalı bir sigortadan yapılmalıdır.

Ev , ofis ve benzeri insanların yoğun olduğu yerlerde elektrikli aletlerden oluşabilecek hata akımlarına karşı kaçak akım röleleri kullanılmaktadır. Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.  Devrede kaçak olması halinde fazdan giren akımın hepsi nötr üzerinden değil, bir kısmı da kaçak üzerinden olacaktır. Kaçak akım sonucu faz-nötr dengesi bozulacaktır. Kaçak akım koruma rölesi, bu dengesizliği algılayarak devreyi açar ve kaçak sonucu oluşacak istenmeyen sonuçları engeller.

Elektrik kaçakları; elektrik akımının geçtiği iletkenler, yani kablolar ve elektrikli cihazların yalıtkan parçalarının yıpranması sonucu ve hatalı yalıtımlardan dolayı iletkenlerin açıkta kalması ile iletkenlere elle veya vücudun başka bir uzvuyla doğrudan veya başka iletken cisimle temastan kaynaklanır. Oluşan kaçak akım toprağa akar. Bu yüzden pompa , hidrofor , dalgıç pompa ve benzeri bütün cihazlarda topraklama yapılmalıdır.