İÇTEN YANMALI MOTORLA SU POMPASINA HAREKET VERME

İçten yanmalı motorla benzinli  ve dizel olarak ikiye ayırabiliriz. Kullandıkları yakıtın oksijen ile tepkimeye girmesi sonucu ortaya mekanik bir enerji çıkar.Bu enerjiyi çeşitli yerlerde kullanabiliriz. 2 ve 4 zamanlı olarak çalışırlar. Çalışma prensipleri emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz zamanlıdır. Bu zamanları tamamladığında 1 çevrim gerçekleştirmiş olur.

Benzinli motorlarda yanma odasına hava ile karışmış yakıt girer. Yanma zamanında sıkışan hava yakıt karışımı bir buji ile ateşleme yapılarak yanma gerçekleşir. Dizel motorlarda ise yüksek basınç ve sıcaklık ile sıkıştırılan hava üzerine yakıt püskürtülür ve yanma gerçekleşir. Bunun sonucunda da motorda bir mekanik enerji oluşur.

Su pompası motordan ayrı bir bölümdür içerisindeki çark motordan aldığı enerji ile belli bir devir sayısında açısal hız ile döner. Bu dönme sonucunda çark giriş ağzında bir basınç oluşur oluşan hidrolik basınç ile su bir noktadan başka bir noktaya transfer edilir.

Motorlu pompası yani motopomplar  sıvıların mekanik hareketi kullanarak bir yerden başka bir yere taşımak için kullanan bir cihazdır. Su pompasının çalışma prensibi de içten yanmalı motordan elde ettiğimiz mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştürerek pompanın çalışmasıdır. Başka bir değişle pompanın içten yanmalı motor ile tahriğinde pompanın çalışma noktasının içten yanmalı motorun sürekli çalışma bölgesi içerisinde olması gerekir. Bu sayede su pompamız çalışabilir.

İçten yanmalı motorlu su pompalarının avantajları elektrik kesintisi veya elektrik olmayan bölgelerde rahatlıkla çalıştırabilmemizdir. Yüksek debi ve Hmax değerlerine sahiptir. Motorlu su pompası seçiminde genellikle beygir gücüne bakılsa da Hmax ve debi değerleri en önemli faktördür. Aynı beygir gücünde çok farklı kapasitelere sahip su pompaları mevcuttur. Bu yüzden Su pompası seçimi yapılırken emme ve basma hattı çaplarına , Debiye , Basınç değerine ve hatta su pompası sistemi sıfırdan kurulacak ise borulardaki sürtünme kayıplarına kadar dikkat edilmelidir. Su pompası seçiminde debi ve Basınç bilgileri kadar bu debinin geçeceği boru da özenle hesaplanmalıdır. Örneğin 150 m3/saat gibi bir debiyi 2” borudan geçirmek çok fazla bir sürtünme kaybına neden olacaktır.